• naujienos
  • apie vitaforce
  • produkcija
  • biblioteka
  • atsiliepimai
  • kontaktai
Vitaminas B2

Vitaminas B2 (Riboflavinas, vitaminas G; E101) - lengvai įsisavinamas, vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, būtinas aminorūgščių ir baltymų apykaitai bei gamybai.

Savybės

Chemiškai grynas riboflavinas yra oranžiniai milteliai, vartojami kaip maistinis dažiklis. Vitaminas kaupiasi smegenyse, kepenyse, inkstuose, širdyje, bet jo atsargų nesusidaro, pertelkius pašalinamas su šlapimu.

Funkcijos

Vitaminas B2 palaiko normalias odos ir gleivinių funkcijas, svarbus regėjimui, veikia riebalų pasisavinimą ir sintezę. Riboflaminas svarbus ir raudoniųjų kraujo kūnelių formavimuisi, kaulų čiulpų funkcijai, antikūnių gamybai, taip pat daro poveikį augimui. Jis būtinas norint išlaikyti sveiką odą, nagus, plaukus.

Šaltiniai

Vitaminą sintetina bakterijos, mielės, augalai. Riboflamino yra lapinėse daržovėse, grikių kruopose, kviečiuose, alaus mielėse, sūryje, žuvies ir pieno produktuose, kiaušiniuose, migdoluose, sojos pupelėse.

Poreikis

Dienos norma vyrams - apie 1,7 mg, moterims - 1,4 mg. Nedidelis vitamino kiekis gaminamas žarnyne (sintezuoja bakterijos). Daugiau vitamino reikia nėštumo metu, vartojant kontraceptinius preparatus.

Trūkumas

Pirmieji požymiai - nuovargis, neveiklumas, gerklės skausmai, įtrūkę lūpų kampai, perštinčios akys.

Vitamino savybės

  • Tirpsta Vandenyje
  • RDA (suaugusiam vyrui) 1,7 mg/dieną
  • RDA (suaugusiai moteriai) 1,4 mg/dieną

Trūkumo simptomai

  • Nuovargis
  • Perštinčios akys
  • Pelagra

Pertekliaus simptomai

  • Nežinomi

Pagrindiniai šaltiniai

  • Lapinės daržovės
  • Kruopos (grikiai, kviečiai)
  • Mielės
  • Pieno produktai
  • Žuvies produktai
  • Kiaušiniai