• naujienos
  • apie vitaforce
  • produkcija
  • biblioteka
  • atsiliepimai
  • kontaktai
Vitaminas B3

Vitaminas B3 (Nikotino rūgštis ar Niacinas) - vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas. Lengvai metabolizuota niacino forma yra nikotinamidas.

Šaltiniai

Niacino yra daugelyje maisto produktų, ypač liesoje mėsoje, kepenyse, žuvies produktuose, žirniuose, pupose, grikių kruopose, rupioje duonoje, riešutuose.

Savybės

Niacinas tirpsta vandenyje, organizme virsta nikotinamidu.

Poveikis

Niacinas plečia kraujagysles, mažina cholesterino kiekį kraujyje, mažina kraujospūdį. Niacinas kartu su vitaminu B2 įeina į sudėtį daugelio fermentų, dalyvaujančių energijos gamybos ir kaupimo procesuose. Nikotinamidas labai svarbus oksidacijos-redukcijos reakcijoms, audinių kvėpavimui, angliavandenių įsisavinimui, cholesterino ir porfirino apytakai, tulžies ir skrandžio sulčių išsiskyrimui, hormonų sintezei.

Poreikis

Reikia 15-18 mg per dieną. Sergant alkoholizmu, sutrikus baltymų apykaitai, esant vitamino B6 trūkumui, valgant mažai baltymų turintį maistą vitamino reikia daugiau.

Trūkumas

Gali atsirasti odos uždegimas, kankinti nemiga, raumenų skausmas.Trūkstant niacino sutrinka atmintis ir mąstymas, prasideda pelagra (niacino avitaminozė). Lietuvoje pelagra reta, nes niacinas yra gana paplitęs maisto produktuose.

Perteklius

Didesnė kaip 100 miligramų paros dozė plečia kraujagysles, sukelia odos niežėjimą, pykinimą, galvos skausmą, alergiją.

Kiti pavadinimai

  • Nikotino rūgštis
  • Vitaminas B3
  • Vitaminas PP

Vitamino savybės

  • Tirpsta Vandenyje
  • RDA (suaugusiam vyrui) 15-18 mg/dieną
  • RDA (suaugusiai moteriai) 15-18 mg/dieną

Trūkumo simptomai

  • Pelagra
  • Liežuvio uždegimas
  • Apetito praradimas
  • Vėmimas
  • Viduriavimas arba užkietėję viduriai
  • Sutrikęs miegas, atmintis
  • Galvos skausmai
  • Depresija

Pertekliaus simptomai

  • Hipoglikemija
  • Posthipoglikeminė hiperglikemija
  • Odos niežėjimas
  • Pykinimas
  • Galvos skausmai
  • Alergija

Pagrindiniai šaltiniai

  • Liesa mėsa
  • Kepenys
  • Žuvies produktai
  • Žirniai
  • Pupos
  • Grikių kruopos
  • Rupi duona
  • Riešutai
  • Bulvės
  • Žiediniai ir Briuselio kopūstai