• naujienos
  • apie vitaforce
  • produkcija
  • biblioteka
  • atsiliepimai
  • kontaktai
Vitaminas B7

Biotinas (taip pat vitaminas H ar vitaminas B7) - B grupės vitaminas, svarbus katalitinėms reakcijoms metabolinėse reakcijose sintezuojant riebiąsias rūgštis, taip pat gliukoneogenezėje bei metabolizuojant leuciną.

Šaltiniai

Maži biotino kiekiai yra visuose augaliniuose ir gyvuliniuose produktuose. Daugiausia - mielėse, inkstuose, taip pat kiaušinio trynyje, kukurūzuose, avižinėse kruopose, žirniuose, jautienoje, piene.

Poreikis

Dienos norma - 30-100 μg. Papildomai vartoti nesiūloma, nes žarnyno bakterijos gamina pakankamai vitamino.

Trūkumas

Vitamino stoka gali sukelti išsekimą, raumenų skausmą, apetito stoką, depresiją, kojų bei rankų odos pleiskanojimą. Trūkumas gręsia valgant žalius kiaušinius, nes antivitaminas avidinas (jo yra žaliuose vištų kiaušiniuose) prisijungia biotiną, ir šis negali rezorbuotis žarnyne. Ilgą laiką vartojant antibiotikai taip pažeidžiama žarnyno mikroflora ir nebegali gaminti pakankamai biotino. Taip pat daugiau vitamino reikia nėščioms moterims ir krūties pienu maitinami kūdikiams.

Bendri duomenys

Cheminė formulė C10H16N2O3S Molekulinė masė 244.31 g/mol

Kiti pavadinimai

  • Vitaminas B7
  • Vitaminas H

Vitamino savybės

  • Tirpsta Vandenyje
  • RDA (suaugusiam vyrui) 30 μg/dieną
  • RDA (suaugusiai moteriai) 30 μg/dieną

Trūkumo simptomai

  • Sausa pleiskanota oda
  • Nuovargis
  • Apetito praradimas
  • Pykinimas ir vėmimas
  • Depresija
  • Liežuvio uždegimas
  • Aukštas cholesterolio lygis

Pertekliaus simptomai

  • Nėra

Pagrindiniai šaltiniai

  • Kepenys ir inkstai
  • Pieno produktai
  • Kai kurie jūros patiekalai, ypač austrės, krabai, ir lašiša
  • Mielės