• naujienos
  • apie vitaforce
  • produkcija
  • biblioteka
  • atsiliepimai
  • kontaktai
Vitaminas A

Vitaminas A (Retinolis) - grupė riebaluose tirpstančių panašios cheminės struktūros medžiagų, iš kurių svarbiausia - retinolis. Vitamino A provitaminas - beta karotinas, iš kurio kepenyse gaminamas vitaminas.

Šaltiniai

Vitamino A yra gyvulinės kilmės maisto produktuose - žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, menkės kepenėlėse, jautienos kepenyse, piene, grietinėlėje, grietinėje, fermentiniame sūryje. Beta karotino daugiausia morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse, abrikosuose.

Funkcijos

Įsisavintas vitaminas A ar karotinai audiniuose paverčiami retinoliu, kuris vėliau verčiamas retinaliu arba retinolio rūgštimi. Retinalis yra svarbus regos funkcijai, retinolio rūgštis reikalinga tarpląsteliniams retinolio rūgšties receptoriams.

Trūkumas ir perdozavimas

Tiek vitamino trūkumas, tiek ir perdozavimas gali būti labai žalingas ar netgi mirtinas. Trūkstant vitamino suprastėja rega tamsoje, išblykšta ir sausėja oda. Skirtingai prisitaikiusiems gyvūnams mirtina dozė skirtinga - kai kurie gyvūnai (ypač prisitaikę prie poliarinių sąlygų) kepenyse gali kaupti tokias vitaminu dozes, kurios žmogui yra mirtinos.

Bendri duomenys

  • Cheminė formulė C20H30O
  • Molekulinė masė 286,456 g/mol

Vitamino savybės

  • Tirpsta Riebaluose
  • RDA (suaugusiam vyrui) 900 µg/dieną
  • RDA (suaugusiai moteriai) 700 µg/dieną

Trūkumo simptomai

  • Susilpnėjusi rega
  • Sausa oda

Pertekliaus simptomai

  • Kepenų apsinuodijimas
  • Osteoporozė

Pagrindiniai šaltiniai

  • Žuvų taukai
  • Sviestas
  • Kiaušinio trynys
  • Kepenys
  • Pienas ir jo produktai
  • Morka
  • Moliūgas
  • Pomidoras
  • Kopūstai ir kitos žalios daržovės